Vis kurv

Nitrogen i dæk

Nitrogen i dæk

Nitrogen i dæk

Hvad er fordelene ved at fylde nitrogen i dækkene?

 

Vidste du, at man kan fylde nitrogen i dækkene i stedet for luft? Stadig flere dækforhandlere og værksteder tilbyder dette, og det er blevet populært blandt bilentusiaster. Men hvad er egentlig fordelen ved at fylde nitrogen i dækkene? Er det ikke primært beregnet til racerbiler? Læs videre og bliv klogere.

Som Continental altid gør opmærksom på, designer og producerer vi dæk for at kunne levere mange kilometers fantastisk ydeevne. Men bilens ejer har også et ansvar for at tjekke dækkene ind imellem. Den bedste tommelfingerregel for at sikre lang levetid for dækkene, er at holde det korrekte dæktryk.

Temperaturen har betydning for dæktryk

Bilproducenten angiver det optimale dæktryk. Du kan finde det i brugermanualen eller inden for døren på førersiden. Continental anbefaler, at dæktrykket som minimum kontrolleres hver anden uge (og især før en længere køretur).

 

Så hvordan passer nitrogen ind i alt det? Alle luftarter udvider sig, når de opvarmes, og trækker sig sammen, når de afkøles. Og det er især tydeligt med luft inde i et dæk.

Dæktrykket stiger og falder, når temperaturen ændrer sig. Hver gang temperaturen ændrer sig 12ºC, stiger eller falder dæktrykket med 1 PSI. Det er derfor bedst at tjekke dæktryk tidligt om morgenen, før solen får temperaturen til at stige (eller dækket varmes op af kørsel). Målinger med kolde dæk er generelt mere præcise.

I den kontekst er nitrogenfyldte dæk en fordel, fordi nitrogen ikke indeholder fugt eller udstødningsgas. Sammenlignet med den omkringliggende luft, som indeholder ca. 78 % nitrogen, 21 % ilt og lidt andre gasser, er ren nitrogen en inaktiv, ikke-brandbar gas. Det er stort set tør luft helt uden ilt

Nitrogen i specialdæk

Nitrogens inaktive natur betyder, at dæk, der er fyldt med nitrogen, er en stor fordel til meget specifikke formål i meget krævende miljøer som luftfart, minedrift eller byggeri.

Tør nitrogen afhjælper variationerne i dæktryk, så derfor anvendes nitrogenfyldte dæk også i professionelt racerløb, hvor selv den mindste ændring i trykket kan påvirke racerbilers ydeevne ved ekstreme hastigheder.

Men nu kommer vi til det store spørgsmål: Kan nitrogen anvendes i dine dæk? Sandheden er, at nitrogenfyldte dæk ikke er nødvendige til normal kørsel i en personbil. Det kan endda siges at være fuldstændig spild af penge.

Det skal dog understreges, at det ikke er farligt at pumpe nitrogen i dækkene. Og PSI holder et stabilt niveau i rigtig lang tid. (Dæk med almindelig luft taber trykket lidt hurtigere på grund af udsivning.)

Men i de fleste tilfælde vil nitrogen ikke gøre nogen forskel for tryktab på grund af punktering, udsivning via vulsten og ventilen eller andre mekaniske utætheder. Der er ingen tydelige fordele i forhold til luftfyldte dæk, og det gælder også for ydeevne målt som rullemodstand, brændstoføkonomi og dækslid.

 Derfor skal dæktrykket tjekkes regelmæssigt

For lige at understrege det vigtigste igen: Dæktrykket skal tjekkes regelmæssigt. Hvis trykket er lavere end producentens anbefaling, skal dækket pumpes - enten med luft eller - hvis du ønsker det - med nitrogen, så det igen har det korrekte tryk.

Af sikkerhedsmæssige årsager bør du ikke køre med dæk, der har for lavt eller for højt tryk. Det kan betyde forhøjet belastning og overophedning, hvilket kan føre til dæksvigt med risiko for alvorlige ulykker eller dødsfald.

Hvis du er i tvivl, bør du tjekke brugermanualen for at finde det korrekte dæktryk. Du kan også overveje at investere i et Tire Pressure Monitoring System (TPMS), så du kan føle dig helt sikker.



Pasningsgaranti

Vi står inde for at de produkter du bestiller passer på din bil.
Det garanterer vi gennem vores kontrol af alle ordre.

Gratis levering

Vi leverer gratis til alle erhvervsadresser i hele landet.
Levering til privatadresser kr. 100.-
Husk du også kan afhente på vores lager i Glostrup

Click & Collect

Afhent din ordre samme dag, hvis du har valgt varer fra
vores lager i Glostrup.

Finansiering

Finansier dine nye fælge og dæk - ingen renter!
Betal som det passer dig

Vi samler på gode kundeoplevelser

Hos Dæk Og Fælg bestræber vi os på at yde den absolut bedste service for alle vores besøgende. Vores produktsortiment er både bredt og fyldt med velkendte kvalitetsmærker, som vi tilbyder til konkurencedygtige priser.

Den 5. April. 2024, modtog vi denne udtalelse, som er en af de mange kundeoplevelser, vi er rigtig stolte af.

Hej Dæk og Fælg

Meget tilfredsstillende køb af et komplet sæt alufælge.

Fin montering af dæk og perfekt afbalancering, indfarvede hjulbolte og korrekte tpms/ble-ventiler.

God pris og kort leveringstid samt god kommunikation.

Anbefalelsesværdigt 👍🏼