Sådan skiftes dæk
Er du pludselig punkteret? Så kan du her lære at skifte et dæk
Der er flere grunde til at skifte hele hjulet på en bil:
-
Det er tid til at skifte til sæsondæk, dvs. fra sommerdæk til vinterdæk eller omvendt
-
Dækkene er ødelagte, eller slidbanen er slidt Brug slidbaneindikatoren for at finde ud af, om det er tilfældet
-
Dækkene er mere end 10 år gamle. På dækkets sidevæg kan man finde oplysninger om alderen. Efter 10 år er det en god ide at udskifte dem - uanset hvor slidt de er. Bilproducenten kan anbefale et andet tidsrum på baggrund af bilens anvendelsesområde - det bør man overholde
-
Bilen punkterede under kørsel
Hvis du skal skifte dæk på grund af pkt. 2 eller 3, skal du samtidig huske at tjekke reservedækket for skader eller alder. Udskift med et nyt dæk, hvis der er nødvendigt.
Uanset grunden til at skifte dæk er det relativt nemt at gøre det. Hvis du har lidt værktøj og vores guide, kan du sagtens klare et dækskift selv.
Lad os komme i gang
1. Sikkerhed først: Dette skal du gøre, før du starter. (Vi anbefaler at du får gjort dette hos et værksted)
- Parkér bilen på en plan overflade - skift aldrig dæk på skrånende grund
- Træk håndbremsen og sæt bilen i park (automatgear) eller i gear (manuelt gear)
- Sørg for, at der ikke er nogen i bilen
- Sæt blokke eller andre tunge genstande (trækiler, mursten, store sten) på hver side af hjulet skråt over for det hjul, der skal skiftes
- Hvis du er ude og køre og punkterer, skal du stoppe på et sikkert sted væk fra vejen og tænde katastrofelyset
2. Fjern hjulkapslen, hvis der er en.
3. Løsn - men undlad at fjerne - møtrikkerne med en hjulnøgle.
De skal kun løsnes så meget, at det gør det nemmere at få dem af, når du løfter hjulet fra overfladen. Er møtrikkerne for stramme? Så kan du forsigtigt med foden lægge mere vægt på nøglen - dog KUN når den er i vandret position.
4. Løft bilen.
Sæt en donkraft ind under bilen. Hvis du ikke har styr på, hvor den skal placeres, kan du finde oplysningerne i bilens brugermanual. Løft langsomt og roligt bilen, indtil det hjul, der skal skiftes, er ca. 15 cm over overfladen.
5. Fjern møtrikkerne.
Da du allerede har løsnet dem (trin 3), bør du kunne fjerne dem uden værktøj. Sørg for at lægge dem et sikkert sted!6.
6. Tag hjulet af.
Træk det mod dig selv med begge hænder. Rul det sidelæns væk.
Vigtigt: Hvis du skal skifte alle dækkene og de skal opbevares, kan du mærke dem med kridt, når du tager dem af. Mærk dem f.eks. sådan: VF (venstre foran), HF (højre foran) osv. Hvorfor? Så kan du finde ud af, hvor de var monterede og tage det med i overvejelserne om eventuel dækrotation, når du skal sætte dem på igen.
8. Stram møtrikkerne.
Gør det først uden værktøj. Møtrikker bør altid strammes en ad gangen diagonalt over for hinanden, dvs. stram en, og stram derefter den, der er lige over for den - ikke den ved siden af.
9. Sænk bilen ned, og stram møtrikkerne med hjulnøglen
Ligesom da du løsnede møtrikkerne, kan du forsigtigt med foden lægge vægt på hjulnøglen, når den er i vandret position. Man bør faktisk anvende en momentnøgle med det rigtige moment - ellers kan man beskadige møtrikkerne.
10. Sæt hjulkapslen på igen.
Nu har du skiftet et punkteret dæk. Kan man lade reservedækket sidde på?
Nej, reservedæk har normalt en anden størrelse. Det er lettere, mindre og har ikke samme ydeevne i form af hastighed og kørte kilometer som et permanent dæk. Det kan påvirke bilens stabilitet under kørsel. Men det gælder ikke, hvis reservedækket er mage til de andre dæk på bilen.
Hvilket fører os til næste punkt ….
11. Har du skiftet et punkteret dæk?
Læg det punkterede dæk i bagagerummet, og aflever det på et værksted, så det kan blive repareret eller udskiftet med et nyt dæk i den rigtige størrelse.
Føler du dig ikke sikker på, at du kan? Mangler du det rigtige værktøj? Så henvend dig til et værksted. Der kan du få skiftet det punkterede dæk - eller få skiftet til sæsondæk - og føle dig sikker. Tip: Mens værkstedet alligevel skifter dæk, kan du lige så godt få dem til at tjekke alle dækkene - herunder også reservedækket.